Tankte att det far bli ett inlagg med nagra ord om sjukvarden har. Det finns sa mycket lidande, och ibland kanns det som att det inte finns nagot hopp alls. HIV ar sa mycket mer an en medicinsk sjukdom, det ar en social, familjar och ekonomisk katastrof och en dom som ofta leder till total utstotthet fran alla sammanhang man tidigare varit den del av. Forutom inneliggande vard av HIV-patienter for att stalla in dem pa bromsmediciner och bota deras olika foljdsjukdommar finns ett arbete mot byarna for att medvetandegora HIV i syfte att minska diskriminering och stigma. Det ar nagot av det intressantaste arbetet har och det ar just nu den storsta utmaningen: att komma at den utstotthet som foljer en HIV-diagnos.
Vi har ocksa varit med pa olika typer av radgivningar och patientutbildningar som halls har pa sjukhuset och det ar verkligen intressant for oss sjukskoterskor! Jag och Elin diskuterar massor kring halsa och hur det kan uppnas hos dessa patienter da kulturella ramar styr ens livssituation sa starkt!? Det ar en utmaning och det skapas i alla fall lite hopp i och med dessa individuella radgivningar.
Kan tyvarr inte visa nagon patientsal eller bilder pa patienter, men salarna skiljer sig fran hemma da det inte finns nagra skynken som avskarmar mellan sangarna samt att det ar valdigt tatt med patienter. Barn och vuxna vardas ocksa sida vid sida och alla vardas i samma sal oavsett kon och hur langt framskriden AIDS de har. Det kan vara jobbigt att se ett fortfarande relativt friskt barn vardas bredvid en aldre snart doende man med en vakande familj bredvid sig. Samtidigt ar man glad att de barn som faktiskt ar har far behandling till skillnad fran sa manga andra i byarna.
En mer positiv vard ar nar vi ar ute i byar for halsoradgivning till gravida kvinnor samt att uppmana dem att foda barnen pa sjukhus och inte i hemmet. Eftersom det regnat hela dagen fick vi ha halsokontrollen i ett Hindutempel. Nedan distribuerar vi folsyra och multivitamin till de gravida.
Patientklader pa tork utanfor sjukhuset.
Bade operationer av gra starr samt steriliseringar av kvinnor utfors har, bada operationera i lokalbedovning... efter 2 barn rekommenderar indiska staten sterilisering, annars har de inte rad med alla barn. och ogonoperationerna ar sa bra! manga i byarna blir blinda pa aldre dar och utan syn ar man bara en borda for familjen och helt oonskad av samhallet. Det ar sa haftigt att mota manniskor som far sin syn tillbaka!
Ssk Richard infor operationen.
Efter operationerna tvattas de sterila handskarna och hangs pa tork i fonstret for att sedan anvandas av stadpersonalen som skydd mot alla starka medel de anvander.